Back to All Events

DE VEGAN VEEHOUDER Rotterdamse filmpremière

12 februari | 19:30 - 22:15 | KeileZaal eerste verdieping Keilepand | aanvang: 19:15

In de documentaire De Vegan Veehouder volgt de gerenommeerde fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen de Limburgse pluimveehouder Ruud Zanders. Ruud startte na een faillissement van zijn grootschalige pluimveebedrijven een kleinschaliger en duurzamer bedrijf. Dit nieuwe concept, Kipster, oogst inmiddels wereldwijde aandacht en het staat aan de vooravond van een internationale doorbraak. Maar ondertussen twijfelt de veehouder zelf in toenemende mate aan het waarom van dieren houden voor voedsel. Hij laat voor zijn eigen consumptie inmiddels vlees, zuivel en eieren zoveel mogelijk staan. Hebben we dieren wel echt nodig in het wereldwijde voedselsysteem? 

Maker Kadir van Lohuizen vat nauwgezet de interne worstelingen van het ideaal versus de praktijk in zijn kader. Doe je het goed genoeg als je de best mogelijke kippenstal voor dierenwelzijn en circulariteit hebt ontwikkeld? Of houd je dan juist het systeem in stand? Wat vinden activist George Monbiot en wetenschapper Imke de Boer van Ruuds zoektocht? En waar sta jij zelf? 

Kijk hier voor de trailer!

Na afloop van de film is er een gesprek met Kadir van Lohuizen en Ruud Zanders.

Kadir van Lohuizen en Ruud Zanders

Kadir van Lohuizen is een bekend fotograaf en documentairemaker. Sinds 1988 is hij fotojournalist. Na diverse prijzen te hebben gewonnen won hij bij World Press Photo de eerste prijs in de categorie Environment Stories met zijn fotoreeks over afval in een aantal grote wereldsteden. In november 2022 zond VPRO Tegenlicht zijn visuele onderzoek naar de wereld achter onze voedselproductie en -consumptie uit: ‘De Voedsel BV’. In 2023 kwam de veel geprezen 4-delige serie en tentoonstelling ‘Food for thought’ uit.

Ruud Zanders groeide op in Oirlo bij Venray, waar hij in de jaren ‘90 het pluimveebedrijf van zijn ouders overnam. Na een faillissement kwam er ruimte voor iets nieuws: dat werd Kipster. Het meest duurzame en diervriendelijke eierconcept ter wereld. Daarnaast is Ruud Zanders voorzitter van Caring Farmers en mede-oprichter van RESPECTfarms, een bedrijf in kweekvlees. Ruud stond op nr. 2 in de Duurzame Top 100 van Trouw en eet vegan.

(gratis) Tickets
Previous
Previous
December 4

Cinema Culinair